Harjavallan markkinat

Harjavallan Markkinat vuodesta 1980

toriKeskustelun Harjavallan Markkinoiden järjestämisestä käynnisti 1978 Harjavallan Sotainvalidien puheenjohtaja, toimitusjohtaja Valtteri Tuohi. Sotainvalidit ovat huolehtineet perinteisesti torikaupan järjestämisestä Harjavallassa,
joten avaus oli ymmärrettävä.
Silloinen kaupunginjohtaja Antti Koskinen oli toinen merkittävä taustahahmo markkinoiden aikaansaamisessa. Erinomaiset puitteet tapahtumalle loi uusi Huovintori. Ensimmäiset markkinat pidettiin elokuun viimeisenä viikonloppuna 1980. Ajankohta onkin siitä alkaen pysynyt samana.

tori1Kauppiaat ottivat markkinat omakseen välittömästi. Myyjien määrä kehittyi tasaisesti ja myös väkeä virtasi uuteen tapahtumaan. Markkinat olivat suurimmillaan 1990-luvun alkupuolella, jolloin kauppaa alueella tehtiin noin 400 myyntipisteessä. Kävijä-määräksi arvioitiin tuolloin jopa 30 000 – 40 000 henkeä. Harjavallan Markkinat olivat silloin koko Länsi-Suomen suurin markkinatapahtuma. Sotainvalidijärjestön väki oli iäkästä, eivätkä omat voimat riittäneet laajenevan tapahtuman hoitamisen. LC Harjavalta/Huovi tuli mukaan markkinoiden järjestämi-seen vuonna 1988 ja on siitä alkaen kantanut laajenevaa vastuuta markkinoiden organisaatiossa. Tänään Huovi-leijonat vastaavatkin pääosin tapahtuman käytännön toimista.

 

tori2Harjavallan Markkinat on alusta alkaen ollut perinteinen myyntitapahtuma, jonka ohjelmallinen puoli on supistunut avajaisten puheisiin ja alusta asti mukana olleen Harjavallan Soittokunnan musisointiin. Markkinoilta löytää lähes kaikkea tarvittavaa tavaraa. Vuosien kuluessa perinteinen markkinarihkama on vähentynyt ja tuotteet muuttuneet käyttötarpeiden suuntaan. Markkinoilla on myyty tavaraa lapinkodista ja kaakeliuuneista alkaen nuppineuloihin ja maustepusseihin asti sekä kaikkea siltä väliltä. Markkinatunnelma on muuttunut normaalin kaupankäynnin suuntaan ja tunnelmaa luovat ”helppoheikit” puuttuvat usein kokonaan.

Alkujaan värikkäälläkin huutokaupalla tapahtunut markkinapaikkojen myynti on siirtynyt jo vuosia sitten vakiohintaiseen varausmyyntiin.

tori3Vuoden 2007 markkinoilla oli tunnelmaa vaikka muille jakaa. Taas oli ihmeteltävää ja koettavaa kaikille, nuorille ja vähän varttuneimmille. Nakkilan Harmonikkojen “pelimannit” ja useat käsityöläiset ihmetyttivät ja viihdyttivät taitavilla esityksillään ja houkuttelevilla tuotteillaan.

tori4Tarjontaa oli poniratsastuksesta afrokampauksiin ja kudonnaisista takorautatöihin. Yhtenä tärkeimmistä tavoitteista Harjavallan Markkinoiden kehittämisessä ja vanhan aidon markkinatunnelman luomisessa on perinteisten markkinatapahtumien ja toimintojen elvyttäminen.

Näin voidaan tarjota kävijöille   elämyksiä ja tarpeellisia hyödykkeitä tasapuolisesti.
Paitsi ostokset, markkinoille kävijälle tulee jäädä myöskin miellyttävä ja virkistävä muisto vierailustaan.